Cancere de sferă ORL

Cancerele care sunt denumite cancere de sferă ORL (sau, aici în SUA, „cancere de cap și gât”) încep de obicei în celulele scuamoase care căptușesc suprafețele mucoaselor capului și gâtului (de exemplu, cele din interiorul gurii, gâtului și laringelui). Aceste tipuri de cancer sunt denumite carcinoame cu celule scuamoase de sferă ORL.

Cancerele de sferă ORL pot începe, de asemenea, în glandele salivare, sinusuri sau mușchii sau nervii capului și gâtului, dar aceste tipuri de cancer sunt mult mai puțin frecvente decât carcinoamele cu celule scuamoase.

Cancerele creierului, ochiului, esofagului, glandei tiroide și ale pielii capului și gâtului, de regulă nu sunt denumite cancere de sferă ORL (sau cancere de cap și gât).

Dacă un carcinom cu celule scuamoase de sferă ORL se va răspândi, aproape întotdeauna o face local și/sau la ganglionii limfatici din gât.

Ce anume cauzează cancerul de sferă ORL?

Consumul de alcool și tutun sunt cei mai importanți doi factori de risc pentru cancerele de sferă ORL, în special pentru cancerele cavității bucale, hipofaringelui și laringelui. Persoanele care consumă atât tutun, cât și alcool au un risc mai mare de a dezvolta aceste tipuri de cancer decât persoanele care folosesc fie doar tutun, fie doar alcool. Majoritatea carcinoamelor cu celule scuamoase de sferă ORL ale gurii și ale laringelui (casetei vocale) sunt cauzate de consumul de tutun și alcool.

Infecția cu anumite tipuri de papillomavirus uman (HPV) care cauzează cancer, în special HPV tip 16, este un factor de risc pentru cancerele orofaringiene care implică amigdalele sau baza limbii. În Statele Unite, aproximativ trei sferturi din toate cancerele orofaringiene sunt cauzate de infecția cronică cu HPV. Deși HPV poate fi detectat în alte tipuri de cancer de sferă ORL, se pare că este cauza formării cancerului doar la nivelul orofaringelui. Motivele nu sunt încă elucidate.

Alți factori de risc cunoscuți pentru anumite tipuri de cancer de sferă ORL includ:

Paan (betel quid). Utilizarea paan (betel quid) în gură, un obicei comun în Asia de Sud-Est, este puternic asociată cu un risc crescut de cancer bucal.

Expunerea profesională. Expunerea profesională la praful de lemn este un factor de risc pentru cancerul nazofaringian. Anumite expuneri industriale, inclusiv expunerile la azbest și fibre sintetice, au fost asociate cu cancerul de laringe, dar creșterea riscului rămâne controversată. Persoanele care lucrează în anumite locuri de muncă din industria construcțiilor, metalelor, textilelor, ceramicii, forestieră și industria alimentară pot avea un risc crescut de cancer de laringe. Expunerea industrială la praful de lemn, praful de nichel sau formaldehidă este un factor de risc pentru cancerul sinusurilor paranazale și al cavității nazale.

Expunerea la radiații. Iradierea la nivelul capului și gâtului, de exemplu iradierea în scop terapeutc pentru afecțiuni noncanceroase sau chiar pentru cancer, reprezintă un factor de risc pentru cancerul glandelor salivare.

Infecția cu virusul Epstein-Barr. Infecția cu virusul Epstein-Barr este un factor de risc pentru cancerul nazofaringian și cancerul glandelor salivare.

Ascendența. Ascendența asiatică, în special ascendența chineză, este un factor de risc pentru cancerul nazofaringian.

Tulburări genetice subiacente. Unele tulburări genetice, cum ar fi anemia Fanconi, pot crește riscul de a dezvolta leziuni precanceroase și cancer la începutul vieții.

Care sunt simptomele cancerului de sferă ORL?

Simptomele cancerului de sferă ORL pot include un nodul sau o excrescență în gât sau o durere în gură sau în gât care nu se vindecă, și care poate fi dureroasă, sau o durere în gât care nu dispare, sau dificultăți la înghițire și o schimbare de voce sau o răgușeală. Aceste simptome pot fi cauzate însă și de alte afecțiuni mai puțin grave. Este important să consultați un medic sau un dentist când aveți oricare dintre aceste simptome.

Simptomele cancerului în anumite zone ale capului și gâtului includ:

Cavitatea bucală. O pată albă sau roșie pe gingii, pe limbă sau pe mucoasa gurii; o creștere sau umflare a maxilarului care face ca protezele să se potrivească prost sau să devină inconfortabile; și sângerare neobișnuită sau o durere în gură.

Gât (faringe). Durere la înghițire; durere în gât care nu dispare; durere sau țiuit în urechi; sau probleme cu auzul.

Caseta vocală (laringele). Dificultăți de respirație sau de vorbire, durere la înghițire sau dureri de urechi.

Sinusurile paranazale și cavitatea nazală. Sinusuri blocate și care nu se eliberează; infecții cronice ale sinusurilor care nu răspund la tratamentul cu antibiotice; sângerare nazală; dureri de cap frecvente, umflături sau alte probleme ale ochilor; durere ale dințiilor de sus; sau probleme cu protezele dentare.

Glandele salivare. Umflare sub bărbie sau în jurul maxilarului, amorțeală sau paralizie a mușchilor feței, sau durere la nivelul feței, bărbiei sau gâtului, care nu dispare.

Cum îmi pot reduce riscul de a dezvolta cancer de sferă ORL?

Persoanele care sunt expuse riscului de cancer la cap și gât, în special cei care folosesc tutun, pentru a-și reduce riscul, ar trebui să înceteze consumul de tutun.

Evitarea infecției orale cu HPV, care poate fi cauzată inclusiv de anumite practici sexuale, poate reduce riscul de cancer de sferă ORL. În iunie 2020, FDA (US Food and Drug Administration) a acordat aprobarea accelerată pentru vaccinul HPV Gardasil 9 pentru prevenirea cancerelor orofaringiene și a altor cancere de sferă ORL cauzate de tipurile HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58 la persoanele cu vârsta cuprinsă între 9 și 45 de ani.

Deși nu există un test de screening standard sau de rutină pentru cancerul de sferă ORL, stomatologii pot verifica cavitatea bucală pentru semne de cancer în timpul unui control de rutină.

Cum sunt tratate cancerele de sferă ORL?

Tratamentul cancerului de sferă ORL poate include intervenții chirurgicale, radioterapie, chimioterapie, terapie țintită, imunoterapie sau o combinație de tratamente. Planul de tratament pentru un pacient individual depinde de o serie de factori, inclusiv localizarea tumorii, stadiul cancerului și vârsta sau starea generală de sănătate a persoanei respective.

Cercetările au arătat că pacienții cu tumori orofaringiene HPV-pozitive au un prognostic mult mai bun și șanse mai mari de vindecare completă decât cei cu tumori HPV-negative, după același tratament.

Pacienții și medicii ar trebui să ia în considerare cu atenție opțiunile de tratament. Ei ar trebui să discute despre fiecare tip de tratament și despre modul în care acesta ar putea schimba modul în care pacientul arată, vorbește, mănâncă sau respiră și cum fiecare tratament le poate afecta calitatea vieții.

Care sunt efectele secundare ale tratamentului pentru cancerul de sferă ORL?

Chirurgia pentru cancerul capului și gâtului poate afecta capacitatea pacientului de a mesteca, înghiți sau vorbi. Pacientul poate arăta diferit după operație, iar fața și gâtul pot fi umflate. Umflarea se ameliorează de obicei cu timpul. Cu toate acestea, dacă ganglionii limfatici sunt îndepărtați, fluxul limfei în zona în care au fost îndepărtați poate fi mai lent și limfa s-ar putea acumula în țesuturi (o afecțiune numită limfedem), provocând umflături suplimentare care pot dura mult timp.

Limfedemul capului și gâtului poate fi vizibil sau intern. În cele mai multe cazuri, situația poate fi corectată, îmbunătățită sau redusă dacă este tratată prompt. Pacienții cu limfedem netratat pot fi mai expuși la complicații precum celulita sau o infecție a țesuturilor. Celulita netratată, dacă este severă, poate fi periculoasă și poate duce la dificultăți suplimentare de înghițire sau de respirație.

După o laringectomie (operație pentru îndepărtarea casetei vocale) sau altă intervenție chirurgicală la gât, anumite părți ale gâtului se pot simți amorțite, deoarece nervii au fost tăiați. Dacă ganglionii limfatici din gât au fost îndepărtați, umărul și gâtul pot deveni slăbite și/sau rigide.

Pacienții care primesc radiații la nivelul capului și gâtului pot prezenta reacții adverse atât în timpul tratamentului cât și pentru o scurtă perioadă după tratament, inclusiv roșeață, iritație și răni în gură; o gură uscată sau saliva îngroșată; dificultăți la înghițire; modificări ale gustului; sau greață. Radiațiile pot provoca, de asemenea, pierderea gustului, simptom care la rândul său poate scădea pofta de mâncare și poate afecta nutriția, precum și dureri de urechi (cauzate de întărirea cerii din urechi). Pacienții pot observa, de asemenea, unele umflături sau căderi ale pielii sub bărbie și modificări ale texturii pielii. Maxilarul se poate simți înțepenit, iar pacienții ar putea să nu poată deschide gura la fel de larg ca înainte de tratament.

Deși la mulți pacienți, efectele secundare se vor îmbunătăți treptat de la sine, alții vor experimenta pe termen lung efecte secundare ale intervenției chirurgicale sau ale radioterapiei, inclusiv dificultăți la înghițire, tulburări de vorbire și modificări la nivelul pielii.

Pacienții trebuie să raporteze orice reacții adverse medicului sau asistentei și să discute despre cum pot să le facă față.

Cum pot persoanele care au avut cancer de sferă ORL să își reducă riscul de a dezvolta un al doilea (nou) cancer?

Persoanele care au fost tratate pentru cancer de sferă ORL au un risc crescut de a dezvolta un nou cancer, de obicei la cap, gât, esofag sau plămâni. Riscul unui al doilea cancer primar (nou) variază în funcție de localizarea cancerului inițial, dar este mai mare pentru persoanele care consumă tutun și care beau alcool.

Deoarece pacienții care fumează au un risc mai mare de apariție a unui al doilea cancer primar, medicii îi încurajează pe pacienții care consumă tutun să renunțe.

Sursa: Institutul Național American al Cancerului